Sla inhoud over

Over lieveheersbeestjes...


Zoals je misschien wel is opgevallen is het lieveheersbeestje het symbool van de stichting. Er is gekozen voor het lieveheersbeestje, omdat het staat voor geluk en liefde. Ook hebben we voor het lieveheersbeestje gekozen, omdat veel mensen het een leuk insect vinden.

De kleine, vrolijk gekleurde lieveheersbeestjes vind je vaak op groene planten, waar ze zich een weg eten door hele kolonies bladluizen. Alleen al in Midden-Europa zijn er ongeveer 80 soorten.

De meeste lieveheersbeestjes met hun kleurige, gevlekte dekschilden zijn tegenwoordig erg geliefd bij boeren en tuinders. Dit komt vooral omdat er een aantal pesticiden (gif om bijvoorbeeld bladluis of wormen dood te maken) verboden zijn, is er aan voedsel voor deze kevers geen gebrek. Hun felle kleuren beschermen hen tegen de meeste natuurlijke vijanden. Lieveheersbeestjes zijn dus hartstikke geschikt als ‘natuurlijke’ insektenverdelger.

De meeste lieveheersbeestjes zijn daar waar de mens de natuur ooit veranderd heeft, bijvoorbeeld in verwaarloosde tuinen, in jonge aanplant en in brandnetels of wilde bloemen. Daar is namelijk een overvloed aan bladluizen, het hoofdvoedsel van het lieveheersbeestje. Enkele Zuidafrikaanse soorten eten alleen plantaardig voedsel.

Wie een lieveheersbeestje zoekt, vindt het kevertje vooral op planten die door bladluis getroffen worden, bijvoorbeeld rozen, kersenbomen en bonen. Wie goed kijkt, ziet beslist ook klompjes piepkleine oranje gekleurde eitjes van het lieveheersbeestje.

Lieveheersbeestjes laten zich gewoonlijk niet storen als ze bekeken worden. Daarom zijn ze makkelijk te bestuderen, bijvoorbeeld bij het eten.

Wist je dat...

... alle lieveheersbeestjes in Belgie een beschermde diersoort zijn? Dit betekent dat het verboden is ze te doden of bijvoorbeeld te vangen.
… de meeste lieveheersbeestjes ongeveer een jaar oud worden? Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd.
… lieveheersbeestjes zo’n 100 bladluizen per dag kunnen eten?
… het lieveheersbeestje heel veel verschillende namen heeft? Zo wordt het lieveheersbeestje bijvoorbeeld ook ‘kapoentje’, ‘zonnekoekje’, ‘hemelbeestje’, ‘smoutwormpje’, ‘piempampoentje’ genoemd.